Bijna 1 op 3 huizen levert meer op dan de vraagprijs

Het gebeurt steeds vaker dat huizenkopers meer dan vraagprijs betalen om hun droomhuis te bemachtigen. Niet alleen in Amsterdam en Utrecht, ook buiten de Randstad.

Volgens het onafhankelijke technologiebedrijf Calcasa wordt gemiddeld 28% van alle huizen boven de vraagprijs verkocht. Tijdens het hoogtepunt van de woningmarkt van tien jaar geleden bedroeg dit percentage slechts 9%.

In steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag is deze ontwikkeling al langer aan de orde van de dag. Datzelfde geldt voor Breda, Eindhoven en Enschede. Maar inmiddels wordt er ook in steden zoals Groningen en Almere en in steeds meer randgemeenten van grote steden boven de vraagprijs geboden.

Oververhitte woningmarkt?

Calcasa kan niet uitrekenen om welke bedragen het precies gaat, maar waarschuwt wel dat deze ontwikkeling kan wijzen op oververhitting van de woningmarkt. Eerder sprak Rabobank haar zorgen hierover al uit.

Toch liggen de gemiddelde huizenprijzen nog aanzienlijk lager dan tijdens het hoogtepunt in 2007. Ook is de betaalbaarheid – het deel van het inkomen dat opgaat aan wonen – door de lage hypotheekrente in decennia niet zo gunstig geweest.

30-08-2017